Wat voor soort routes zijn er?

Het landelijk netwerk van LAW’s en Streekpaden vormt de ruggegraat van onze wandelstructuur. Regionaal worden de fijnere mazen van dit netwerk opgevuld door bijvoorbeeld wandelnetwerken en wandelingen die zijn uitgezet door natuurorganisaties, culturele en toeristische instanties.

Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's)

Wit-rode markeringEen LAW is een wandelroute van minstens 100 km, gemarkeerd met de bekende wit-rode markering. De route is twee kanten op gemarkeerd en beschreven in een wandelgids (verkrijgbaar in de webwinkel). LAW's doen de mooiste stukjes van Nederland aan, het is dan ook nooit de snelste route van A->B, wel de meest aantrekkelijke. Het zijn kwaliteitsroutes die steeds weer gecontroleerd en onderhouden worden.

Streekpaden

Geel-rode markering StreekpadenNaast LAW's bestaat er ook een reeks Nationale Streekpaden. Vooral in regio's die bij uitstek geschikt zijn voor wandelaars zijn Streekpaden ontwikkeld. De belangrijkste verschillen tussen een LAW en een Streekpad is dat een Streekpad binnen één regio blijft en meestal een rondwandeling is. Streekpaden variëren in lengte van 80 tot meer dan 350 km. Streekpaden zijn geel-rood gemarkeerd.

NS-wandeltochten

Voor wie kennis wil maken met de lange-afstandswandelpaden zijn de NS-wandeltochten ideale routes. Al ruim 20 jaar verzorgt Wandelnet in samenwerking met NS een serie van 46 wandelingen van station naar station. De routes zijn uitvoerig beschreven, op kaart gezet en gratis te downloaden.

Wandelnetwerken

Naast het landelijk netwerk van LAW’s en Streekpaden worden nu in veel streken ook regionale wandelnetwerken ontwikkeld. Voorbeelden daarvan zijn Twente en Brabant. Bent u professional lees dan ook verder in Dossier Wandelnetwerken.

Utrecht te Voet

In de stad Utrecht zijn onder de naam Utrecht te Voet wandelingen uitgezet die de binnenstad met het verrassende buitengebied verbinden. Of andersom, want u kunt ze ook in tegengestelde richting wandelen. Ze variëren in lengte van 4 tot 17 km en zijn gemarkeerd met gekleurde pijlen.

Noordzee Kustpad

De gehele Nederlandse kust kun je verkennen met het Noordzee Kustpad (alle LAW 5 tochten). Maar het houdt niet op bij de grens, wandel verder in Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Engeland op dit internationale pad, dat ook wel North Sea Trail wordt genoemd. 

Andere bewegwijzerde routes

Nederland heeft de wandelaar veel te bieden. LAW's® en Streekpaden® zijn in totaal goed voor 10.000 km wandelplezier. Maar er is meer!

Steun ons