Veelgestelde vragen over wandelen

Heeft u een vraag over wandelen of over routes? Stel hem gerust. U vindt hier onderwerpen waar veel wandelaars vragen over stellen.

Alles over wandelen

 1. Hoeveel kilometer loopt een wandelaar gemiddeld per uur?
  Het gemiddelde wandeltempo van een volwassen persoon is 4 á 5 km per uur. Wandelen met kinderen gaat vaak wat langzamer.

 2. Hoeveel kilometer kan ik op een dag wandelen?
  Dat hangt onder meer af van uw ambitie en conditie. Gemiddeld lopen wandelaars tussen de 10 en 25 kilometer per dag. Sommigen vinden 8 kilometer genoeg, andere stoppen pas na 30 kilometer. Kies het tempo en de afstand die bij u passen. Houd er wel rekening mee dat een bezoek aan een bezienswaardigheid onderweg of een uitgebreide lunch, de animo vermindert om nog lang verder te wandelen. Maak dus vooraf een goede planning!

 3. Mag ik de hond meenemen op mijn wandeling?
  Als u hem aan de lijn houdt, kan de hond op de meeste wandelingen mee, maar niet overal! In de gidsen staat altijd duidelijk vermeld op welke trajecten de hond niet mee mag, bijvoorbeeld over dijken en door weilanden. Soms staat een omleidingsroute voor wandelaars met hond aangegeven, maar niet altijd. Raadpleeg dus eerst de LAW-gids. Ook bij NS-wandeltochten staat aangegeven op welke trajecten aangelijnde honden niet welkom zijn. Of kijk op dit overzicht. In de hotels van de tweedaagse NS-wandeltochten worden honden vaak geweerd. Informeer dus vooraf om teleurstellingen te voorkomen!

 4. Mag mijn hond dan nergens loslopen?
  Gelukkig zijn er in Nederland volop routes waar je hond wel volop kan snuffelen, rennen en spelen met andere honden. De ANWB heeft een gids ‘Wandelen met je hond’ uitgegeven met daarin 33 wandelingen in losloopgebieden én 85 zwemplekken. Kijk ook op onze themapagina Wandelen met de hond

 5. Ik zit in een rolstoel. Welke routes zijn voor mij goed toegankelijk?
  LAW’s zijn niet ontwikkeld voor rolstoelgebruik. Op de meeste LAW’s komt u namelijk hekken tegen, overstapjes en slecht begaanbare, onverharde paden. U kunt wel gebruikmaken van routes die speciaal voor rolstoelgebruik zijn ontwikkeld, zoals:
  • Koninklijke Weg
   Deze 170 km lange route verbindt Paleis Noordeinde met Paleis Het Loo.
  • Het Westerborkpad
   Een wandel- en bezinningsroute van ongeveer 336 kilometer van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

  Verder vindt u op Natuur zonder Drempels informatie over ommetjes en over de toegankelijkheid, bereikbaarheid en bruikbaarheid van Nederlandse natuurgebieden. Op de site van Staatsbosbeheer staat bij de meeste natuurgebieden onder ‘Toegankelijkheid’ aangegeven of u er met de rolstoel goed terecht kunt. Natuurmonumenten heeft vergelijkbare verwijzingen.

 6. Ik wil graag een georganiseerde wandeltocht lopen. Hoe kom ik aan informatie hierover?
  Alle tochten staan opgenomen in het Landelijk Wandelprogramma. Hier vindt u meer dan 1.000 wandeltochten met daarbij de startplaatsen en –tijden, afstanden en telefoonnummers voor meer informatie.

LAW’s en Streekpaden

 1. Voor wie zijn de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) en Streekpaden bedoeld?
  LAW’s en Streekpaden zijn geschikt voor zowel de prestatiegerichte als de recreatieve wandelaar. U bepaalt zelf de zwaarte van een wandeling op basis van de afstand die u wilt afleggen, het tempo en uw bepakking. Veel wandelaars lopen gedeelten van een LAW of Streekpad als dagwandeling of weekendwandeltochten. Slechts enkelen wandelen een LAW of Streekpad in één keer van begin tot eind.

 2. Wat is het verschil tussen een LAW en Streekpad?
  Een LAW is een lijnwandeling van A naar B en doorkruist twee of meer provincies. Een streekpad blijft binnen één regio en is altijd een rondwandeling. Het Waterliniepad is hier een uitzondering op. Dit Streekpad is een lijnwandeling (van A naar B) met een duidelijk thema (Waterlinie). Een ander verschil is de markering: LAW’s zijn wit-rood gemarkeerd, Streekpaden geel-rood. Lees meer over LAW's en Streekpaden op de themapagina

 3. Wat voor markering moet ik volgen?
  Voor LAW’s volgt u de wit-rode markeringen, voor Streekpaden de geel-rode markeringen.

 4. Hoe worden de LAW’s en Streekpaden onderhouden?
  Elke LAW en Streekpad heeft een padwerkgroep, bestaande uit een padcoördinator en een aantal markeerders. Elke markeerder is verantwoordelijk voor een deel van de route. Twee keer per jaar gaan alle markeerders op pad om hun deel te controleren. Hun bevindingen communiceren ze naar de padcoördinator die dit weer doorgeeft aan Wandelnet.

 5. Ik heb een klacht over een route. Hoe kan ik dit doorgeven?
  Wanneer u een markering op de route mist, een fout in de routebeschrijving ziet of een blokkade op het pad constateert, dan kunt u dit doorgeven via het Meldpunt Wandelen. Deze site stuurt de melding direct door naar de betreffende padcoördinator, die vervolgens een markeerder op pad stuurt om de melding te bekijken. Als de wijziging essentieel is, geeft de padcoördinator dit door aan Wandelnet waarna het op de site wordt geplaatst.

 6. Hoe vaak worden de routes gecontroleerd?
  Twee keer per jaar.

 7. Ik wil zelf graag een pad uitzetten. Kan mijn pad een LAW of Streekpad worden?
  Dat is mogelijk. Stuur hiervoor een (digitale) kaart met daarin de ingetekende route en de routebeschrijving naar info@wandelnet.nl. De routecommissie van Wandelnet zal de route beoordelen.

 8. Wat is een geschikte LAW of Streekpad om mee te beginnen?
  U kunt het beste eerst een stukje uitproberen in de vorm van dagwandelingen, zoals de NS-wandelingen. Deze tochten beginnen en eindigen bij een station en zijn daardoor makkelijk te bereiken. De LAW- of Streekpadkeuze hangt verder af van uw persoonlijke voorkeur voor een gebied in Nederland.

 9. Hoe regel ik het vervoer naar en vanaf het begin- en eindpunt?
  De LAW- en Streekpadgidsen geven duidelijke informatie over de mogelijkheden van het openbaar vervoer. Op de kaartjes in de gids zijn de NS-stations en bushaltes vermeld. U kunt bij het station (P+R) of bushalte natuurlijk ook uw auto parkeren en daar aan het einde van de route met het openbaar vervoer naar terugreizen. Sommige wandelaars gebruiken twee auto's: een wordt geparkeerd op het beginpunt, de ander op het eindpunt.

 10. Moet ik trainen voor het lopen van een LAW of Streekpad?
  In het algemeen geldt: iedereen die op een zondagmiddag met gemak een flinke wandeling van twee uur kan maken, is ook fit genoeg een LAW of Streekpad te lopen. Twijfelt u? Maak dan een keer een langere NS-wandeling of loop eens twee dagen achtereen met een (niet te zwaar bepakte) rugzak, voordat u een lange wandelvakantie plant. En bedenk dat u wandelt voor uw plezier. Het hoeft geen prestatietocht te worden.

 11. Moet je voor langeafstandwandelen speciale schoenen aan?
  Nee hoor. Ieder paar goed zittende schoenen is geschikt voor een wandeltocht in Nederland. De aanschaf van speciale wandelschoenen is niet per se nodig. Als u toch overweegt om wandelschoeisel aan te schaffen is het verstandig kritisch te zijn en er de tijd voor nemen. De keuze van wandelschoenen in een buitensportzaak varieert van een softwalker (een lichte wandelschoen, categorie A) tot een zware bergschoen (categorie D).

  Het terrein waar u doorheen gaat bepaalt welke schoen het meest geschikt is. Voor een wandelvakantie in Nederland is het niet nodig om bergschoenen te kopen. In eigen land voldoen schoenen in de categorie A of B uitstekend. Alleen als u met volledige uitrusting gaat kamperen zou u kunnen kiezen voor een wat zwaardere schoen (categorie C).

 12. Wat neem ik mee als ik een LAW of Streekpad ga lopen?
  Naast uw eigen bagage, eten & drinken ook de gids van de wandelroute. Routebeschrijving, de routekaart en de markering ondersteunen elkaar. Als één van de drie afwijkt, kunt u nog altijd vertrouwen op de andere twee bronnen.

Materialen

 1. Waar moet ik op letten bij de aanschaf van wandelschoenen?
  Kies altijd voor een goed passende schoen die niet knelt, drukt of ruimte geeft om uw voet in te schuiven. Vaak zetten voeten in de loop van de dag en na een poosje wandelen iets uit. Gecombineerd met een goede wandelsok betekent dit in veel gevallen dat de wandelschoen een halve of hele maat groter moet zijn dan een ‘gewone’ schoen.

  Maar hanteer dit niet als regel. Probeer de schoen intensief uit. Trek de sokken aan waarmee u ook gaat wandelen. Tegenwoordig bieden de meeste fabrikanten verschillende breedtematen en kunt u kiezen uit heren- en damesmodellen.

 2. Waar moet ik bij de aanschaf van een rugzak op letten?
  Een rugzak moet goed passen. Rugzakken met een inwendig frame kunnen vrijwel altijd op allerlei manieren versteld en aangepast worden. Let vooral op de schouder- en heupbanden. Die moeten breed en stevig zijn. Voor een wandeltrektocht met logies in hotel, pension of jeugdherberg is een rugzak van maximaal 50 liter groot genoeg. Bedenk van tevoren wel wat u van plan bent verder nog met de rugzak te gaan ondernemen. En let op: een te grote rugzak leidt in de praktijk vaak tot een te zware bepakking.

  Bent u van plan een grote dagrugzak (25-40 liter) te kopen, let er dan op dat deze toch een goede heupband heeft. Al het gewicht op de schouders is niet prettig. Er zijn heel wat verschillende merken in omloop, en ook de prijzen lopen uiteen. In de regel geldt, dat de rugzakken van de goedkope merken op zich wel voldoen, maar veel sneller slijtageverschijnselen vertonen dan dure.

  Nog steeds bestaat er geen 100% waterdichte rugzak. Wel kunt u er op letten of de buitenkant waterafstotend is. Verder heeft een goede rugzak een waterafstotende, kunststof voering en is het hoofdvak met een flap afsluitbaar. Ook de ritsen bepalen de waterdichtheid; de kwaliteit ervan verschilt nogal.

 3. Waar kan ik het best een rugzak kopen?
  Voor een rugzak kunt u het best naar een goede buitensportzaak. Neem de tijd en vergelijk. Laat u adviseren en informeer eventueel ook nog eens ergens anders. Pas een ietwat zwaar gevulde en op maat afgestelde rugzak. Meestal is er van ieder model wel een (te licht) met papier gevuld pasmodel. Wanneer u besluit een niet-verstelbare rugzak te kopen, wees er dan van overtuigd dat deze echt goed zit. Een verstelbare rugzak kunt u immers altijd nog aanpassen.

 4. Ik wil een paar dagen gaan lopen. Hoeveel gewicht is normaal mee te nemen?
  Voor een wandelvakantie met logies in hotels, pensions of jeugdherbergen is het ideale gewicht van de rugzak maximaal 10 kilo. Uiteraard kunt u de minimumuitrusting aanvullen met spullen die het comfort of het plezier vergroten, maar met meer dan 12 kilo wordt het lopen al wat zwaarder. Voor een kampeertrektocht zult u meer mee moeten sjouwen.

  Weegt de rugzak zwaarder dan 16 kilo, dan is het zaak om nog eens kritisch naar de verzamelde uitrusting te kijken. Kampeerders zullen ook nog wat plek vrij moeten houden voor levensmiddelen die onderweg worden gekocht. Bedenk: alles wat u thuislaat is meegenomen.

 5. Bestaat er zoiets als een ‘inhoudsopgave’ voor een rugzak?
  Ja, dat noemen we een paklijst. We hebben alvast een paklijst voor u samengesteld.
Steun ons