Onderweg

Onderweg kun je van alles tegenkomen. Niet alleen medewandelaars, wilde dieren of zeldzame planten, maar ook mooie historische gebouwen, boerenerven, molens en oude landgoederen.

Bezienswaardigheden

Het is natuurlijk leuk om niet alleen te wandelen, maar ook iets mee te krijgen van de omgeving waar je wandelt. Op de route- en trajectpagina's vind u informatie over de omgeving en bezienswaardigheden langs de route. Bij het zoeken naar een route kunt u bijvoorbeeld ook al selecteren op omgeving door een karaktervoorkeur aan te geven. Denk hierbij aan de landschappelijke kenmerken van een route zoals bos en heide, maar bijvoorbeeld ook aan de aanwezigheid van cultureel erfgoed. Ook in de routeplanner kunt u bezienswaardigheden tonen en uw route hier op afstemmen en de informatie met de route meeprinten. Liever iets degelijks in handen? In een LAW/Streekpadgids kunt u van alles lezen over het gebied en de bezienswaardigheden onderweg.

Knelpunten

Soms is er onderweg iets mis. Je komt een obstakel tegen, de weg is opengebroken of de markering ontbreekt. Ondanks dat onze vrijwilligers twee keer per jaar de route controleren, kan er door vandalisme, bomenkap of wegwerkzaamheden wel eens een markering ontbreken. Soms zijn er ook landeigenaren die een pad ontoegankelijk maken door het afsluiten van een hek. Verder zijn er in ons land bijna altijd wel werkzaamheden die invloed kunnen hebben op de beschikbaarheid van paden. Denk hierbij aan het verhogen van dijken, de aanleg van wegen of het verdwijnen van (veilige) oversteekplaatsen.

Ontbreekt een marking, is een pad afgesloten of zijn er andere obstakels? Laat het ons weten via het Meldpunt Wandelen.

Te gast 

Een deel van alle wandelroutes loopt over het terrein van particuliere eigenaren en beheerders. Bij alle grondeigenaren is hiervoor toestemming gevraagd en verkregen; zij verlenen de LAW-, Streekpad- en NS-wandelaars dus gastvrijheid op hun grondgebied. Dit maakt het mogelijk om hun landgoederen te bekijken en van het landschap, de flora en de fauna te genieten. 

Denkt u bij het betreden van deze terreinen wel aan het volgende:

  • regels van grondeigenaren altijd opvolgen; 
  • privacy van aanwonenden respecteren;
  • het vee niet verstoren of voeren; 
  • hekken sluiten; 
  • geen afval achterlaten; 
  • hond aan de lijn houden; 
  • bloemen en planten laten staan; 
  • niet roken in de natuur; 
  • de rust niet verstoren; 
  • geen merktekens van welke aard dan ook aanbrengen of verwijderen.

Zorgvuldige omgang met het terrein, zal openstelling voor wandelaars het beste waarborgen.

Op en bij het spoor

ProRail is beheerder van de spoorwegen in Nederland. In 2011 kwamen zo'n 2700 meldingen van onbevoegden langs het spoor. Naast het feit dat deze 'spoorlopers' voor zo'n drie uur vertraging per dag zorgen, is er ook nog eens een groot risico op aanrijdingen. Het is een open deur: maar wandelen hoort niet langs het spoor.

Het beleid van ProRail is onder andere gericht om ongevallen bij spoorwegovergangen te voorkomen. Overwegbomen sluiten niet voor niets. Het kan voorkomen dat u tijdens uw wandeling een overweg tegenkomt waar geen beveiliging is. Daar zijn er nog zo'n 150 van in Nederland. Vaak gaat het om heel rustige plekken met ruim uitzicht, maar het blijft uitkijken! Wanneer er een trein aankomt, zorg dan dat u ruim vantevoren stopt en probeer met uw lichaamstaal de machinist duidelijk te maken dat u wacht.

Om de veiligheid te vergroten worden steeds meer spoorwegovergangen afgesloten. Wandelnet adviseert ProRail bij sluitingen, omdat het vaak betekent dat wandelaars ver om moeten lopen. Lees in ons dossier meer over dit onderwerp.

Steun ons