Markering & bewegwijzering

Onze wandelingen bieden een aantal vaste elementen zoals markering, kaart, beschrijving en wegwijzers. Routebeschrijving, routelijn en markering ondersteunen elkaar. Eén van de drie kan afwijken, wanneer de situatie in het veld is gewijzigd. In dergelijke gevallen raden wij u aan de markering te volgen, omdat deze het eerst wordt aangepast aan de actuele situatie.

Op ieder traject controleert een vrijwillige markeerder halfjaarlijks de markering. Helaas kan door vandalisme, bomenkap, (weg)werkzaamheden soms een markering verdwijnen. Ontbreekt de markering? Laat het ons weten via het Meldpunt Wandelen.

LAW's, Streekpaden en NS-wandeltochten

LAW’s, Streekpaden en NS-wandeltochten zijn gemarkeerd met internationale tekens voor meerdaagse wandelroutes. Een LAW is wit-rood gemarkeerd en een Streekpad geel-rood, verder zijn de markeervormen gelijk:

basisteken wit-roodgeelrode markeringdit is de route
markering wit-rood richtingrichtingverandering
Kruis markering wit-rooddit pad niet volgen
NS markeringniet LAW/Streekpadgedeelte van een NS-wandeltocht (meestal aan-/aftak van/naar station)


 
LAW’s zijn gemarkeerd met de internationaal gebruikelijke markering voor doorgaande wandelpaden.Streekpaden zijn gemarkeerd met de gebruikelijke markering voor meerdaagse rondwandelingen met een sterk regionaal karakter.
 
NS-wandeltochten maken gebruik van LAW’s of Streekpaden en combinaties daarvan. Ze volgen ook de markering van die paden. Alleen op een niet LAW- of Streekpadgedeelte, vaak een aan-/aftakroute tussen station en route, wordt aanvullende NS-markering gebruikt. Op de markering is dan het NS-logo en de tekst NS-wandeling toegevoegd.
 
Markering van LAW’s en Streekpaden is in twee richtingen aangebracht. De NS-wandeltochten zijn in één richting beschreven en voor zover het geen LAW of Streekpad betreft ook in één richting gemarkeerd. Soms ontbreekt markering bijvoorbeeld omdat een landgoedeigenaar markering (vooralsnog) niet toestaat. In de routebeschrijving wordt dat vermeld.

De wit-rode en geel-rode markering zijn geregistreerde kwaliteitsmerken. Naast deze markering van de landelijke wandelroutestructuur zijn er natuurlijk nog veel andere soorten markeringen in gebruik. Kijk bij de aanbieder van de betreffende route voor meer informatie. De wandelnetwerken hanteren daarnaast nog een heel eigen systematiek. Op de themapagina Wandelnetwerken vind u hierover meer informatie.


ANWB-paddenstoelen en wegwijzers

ANWB paddestoelDe wit-rode paddenstoelen van de ANWB zult u onderweg regelmatig tegenkomen langs fietspaden. Het nummer van de paddenstoel nemen we vaak over in de beschrijving als P-40973.

Datzelfde geldt voor ANWB-wegwijzers. Deze worden in de beschrijving omschreven als Y-plus nummer zoals Y-10976.  

In sommige routes is het gebruik van de paddestoelen het enige duidelijke oriëntatiepunt en dus een belangrijke markering onderweg.

Handwijzer Hoek van Holland

Steun ons