Korte Afstand Wandelaars

De kortere wandeling is populair en wint terrein. In Nederland gaan er jaarlijks veel mensen op pad voor een kortere wandeling van minimaal een half uur en maximaal 15 km. Maar wie is deze Korte Afstand Wandelaar? En waarin verschillen zij van bijvoorbeeld de Lange afstandwandelaars?

Algemene kenmerken

De korte wandeling is bij vrouwen iets populairder dan bij mannen (55 versus 45 %) en wordt vaak ondernomen door personen uit een tweepersoonshuishouden met alleen volwassen (18 jaar en ouder). Van de korte afstandswandelaars die aan dit onderzoek hebben deelgenomen woont 41% in regio Noord-, 35 % in regio Midden- en 24% in regio Zuid-Nederland. De meeste korte afstandswandelaars zijn hoger opgeleid (HBO & WO). 

De korte afstandswandelaar is in vergelijking met het leeftijdsgemiddelde van alle wandelaars in Nederland relatief gezien iets ouder (60% van de KAW-ers is 55+ versus 42%). Een verklaring voor dit verschil in gemiddele leeftijd kan zijn dat ouderen minder goed ter been zijn, waardoor zij minder ver lopen dan regelmatige wandelaars of dat de vergrijzing nu beter te zien is dan een aantal jaren geleden. Gezien de trends naar vergrijzing en gezondheid en de aandacht voor het voorkomen van ziektes door te bewegen is het aannemelijk dat er steeds meer ouderen gaan wandelen. Het aantal korte afstandswandelaars zal daardoor waarschijnlijk toenemen.

Belevingswereld: BSR profiel

Kijkend naar de leefstijl van de korte afstandswandelaar en de verschillende belevingswerelden is geel de dominante kleur. Bij de verschillende segmenten is de dominante kleur verdeeld tussen geel en groen.  Alle segmenten bevinden zich dus duidelijk aan de rechterkant van het BSR model. Dit betekent dat zij meer gericht zijn op het gezelschap waarmee zij wandelen. Lekker weg met het eigen gezin, de familie, vrienden of kennissen.

Mensen uit de gele belevingswereld hebben over het algemeen een open houding naar andere toe. Ze zijn samenwerkingsgericht en zoeken naar een balans tussen gezin, werk en vrije tijd. De recreanten in deze belevingswereld zijn levensgenieters die graag samen met andere actief recreëren. De recreanten beschikken vaak over iets meer budget. De korte afstandswandelaar geeft echter aan ook rust en ontspanning te zoeken tijdens een wandeling wat meer in de groene belevingswereld thuis hoort: vrij zijn, rust en doen waar je op dat moment zin in hebt. (RECRON, 2008)

 

 

Wandelgedrag

Negen van de tien korte afstandswandelaars wandelt minimaal 1 keer per maand, zeven op de tien zelfs 1 keer per week. Een wandeling duurt gemiddeld 1 tot 2 uur met een maximale afstand van 15 kilometer.

 

 

De korte afstandswandelaar die bijna dagelijks loopt maakt een gemiddeld kortere wandeling dan de korte afstandswandelaar die minder vaak loopt. Een wandeling wordt door de korte afstandswandelaars meestal samen gemaakt met de partner, vriend(inn)en, het gezin, of wandelgroep. In de meeste gevallen wordt er met de partner gewandeld. Toch wandelt ook een kwart van de respondenten vooral alleen.

Wandelomgeving

De meeste korte afstandswandelaars lopen zowel het liefst als het meest in het bos. 32% van de respondenten wandelt het meest in de directe eigen omgeving. Dit is echter maar van 10% van deze wandelaars ook hun favoriete omgeving. Veel wandelaars lopen in de directe eigen omgeving omdat het nou eenmaal makkelijker is dan verder van huis lopen.

 

De korte afstandswandelaar heeft als favoriete wandeling een uitgezette route in een natuurgebied. Een wandeling wordt door de meeste respondenten ook met niets anders gecombineerd dan met de rust van een natuurgebied. Wel is er een relatief grote groep die de wandeling ook wel eens combineert met een tussenstop voor koffie en gebak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gebruik van hulmiddelen onderweg

Tijdens de wandeling oriënteren korte afstandswandelaars zich regelmatig met een routekaart, gids of folder. Nog maar weinig gebruiken met regelmaat mobiele apparatuur (GPS of een applicatie op mobiele telefoon) om de weg te vinden.

Door 65% wordt wel eens informatie opgezocht onderweg, met name over het weer, horeca voorzieningen, openbaar vervoer of bezienswaardigheden.

 

Motieven

De motieven om te gaan wandelen zijn niet anders in vergelijking met andere onderzoeken over wandelaars. De top 3 motieven voor de korte wandelingen:

  1. gezondheid
  2. natuurbeleving
  3. ontspanning

Wat wel opvalt is dat in vergelijking met algemene wandelaar de motieven zijn omgedraaid. Bij de regelmatige wandelaars uit de Wandelmonitor stond ‘ontspanning’ als nummer één motief om te gaan wandelen. De korte afstandswandelaar heeft daarentegen ‘gezondheid’ als allerbelangrijkste motief.

De trend dat er tegenwoordig minder word gelopen voor de ‘prestatie’ en meer voor ‘bezinning/hoofd leegmaken’ en ‘gezelligheid /sociaal’ is ook bij de korte afstand wandelaars te zien. Het aantal kilometer dat men loopt is minder belangrijk dan de ontspanning en/of gezelligheid.

 

 

 

 

 

Doelgroepsegmentatie korte afstand wandelaars

Wanneer we kijken naar de wandelaars die vooral korte afstanden afleggen dan zie je dat er verschillende subgroepen zijn te onderscheiden:

Type 1: De gezelligheidswandelaar

Gaat graag met vrienden of familie op pad, wandelen vooral voor de gezelligheid en als sociale activiteit. De gezelligheidswandelaar trekt er minimaal 1 keer per maand erop uit. Dit doen zij het liefst in het bos. Een wandeling wordt graag gecombineerd met een tussenstop bij een horeca gelegenheid voor bijvoorbeeld koffie en gebak.

Type 2: De lekker-weg wandelaar

Wil er even tussenuit, weg uit de dagelijkse omgeving. Zij doen dit om te ontspannen en bijna elke week wel een keer. Zij wandelen meestal met de partner en het liefst in het bos, op het platteland of bij het strand en de duinen. Het liefst wandelen zij een uitgezette route in een natuurgebied. Om de weg te vinden gebruiken zij dan een routekaart, gids of folder.

Type 3: De natuurbelever

Wandelt vooral uit interesse en liefde voor de natuur. Wandelen geeft hen een gevoel van vrijheid. Dit wordt meestal ervaren in een natuurlijke omgeving waar zij dan ook het liefst lopen. Zij proberen minstens een keer per week te gaan wandelen. Zij wandelen alleen of met de partner.

Type 4: De gezondheidsloper

Wandelt om gezond te worden of te blijven. Minstens 1 keer per week, alleen of met de partner, meestal in de directe eigen omgeving. De favoriete wandelomgeving is het bos, hier lopen zij het liefst een uitgezette route.

Type 5: De rustzoeker

Wandelt om even het hoofd leeg maken van alle dagelijkse taken en tot rust te komen. Zij wandelen minstens 1 keer per week en doet dit meestal alleen, als een moment voor henzelf.

 

Afstudeeronderzoek: De korte Afstand Wandelaar/ Tim van Dieren, 2015

Steun ons