Wim Huijser blogt | Labyrint

2 mei 2019

Blog Wim Huijser WandelnetLabyrint

Tijdens een wandeling op Texel stuitte ik in de weilanden achter een boerderij op een labyrint. Even beging ik de fout te denken dat dit hetzelfde is als een doolhof. Maar in een labyrint kunt je niet verdwalen. Je wordt geleid door de weg. Telkens als je denkt dat je er bent, neemt het pad weer een onverwachte wending. Het kruisingsvrije slingerende pad brengt je uiteindelijk naar het midden. Daarna moet je dezelfde weg terug volgen om weer buiten te komen.

Het is een vorm van loopmeditatie. Het labyrint op Texel is een zogenaamd zevenpadenlabyrint, met in het midden een open ruimte: het ‘zonnewiel’. Deze klassieke labyrintvorm is ook bekend van een ander eiland: Kreta. Het oudste labyrint ontleent zijn naam aan het familiewapen van koning Minos: de dubbele bijl, ofwel het Griekse labrys. Labyrinten zijn al meer dan vierduizend jaar oud, maar de mensen maken ze nog steeds. Het is een tijdloos symbool om te ervaren.

Ik begon de wandeling op Texel met het volgen van een rode draad die over het erf van de boerderij loopt. Het labyrint zelf ligt in de stille open ruimte. Er gelden maar een paar regels: ga vanuit rust het labyrint in. Zoek je eigen tempo. Loop met aandacht. En wees open en ontvankelijk.

www.wimhuijser.nl

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons