Wandelen en schrijven in balans

Jet Holleman is één van onze vrijwilligers waar we met een ad hoc-redactieklus terecht kunnen. “Nadat ik stopte als ZZP’er, vond ik het jammer dat ik mijn kunde als tekstschrijver niet meer kon inzetten. Ik wandel graag en nu combineer ik mijn oude vak met mijn hobby.”

Taaie beleidsteksten

“Ik hou van de uitdaging om over een taai of ingewikkeld onderwerp toch zo te schrijven dat het toegankelijk is. Die uitdaging krijg ik bij Wandelnet volop, maar wel op voorwaarde dat ’t mij uitkomt, want ik wil ook tijd hebben om te lopen.”

Jet krijgt soms lastige beleidsteksten op haar bureau met de vraag om die te zo te herschrijven, dat ze voor een breed publiek leesbaar worden. Een paar jaar geleden vroegen we haar om onze standpunten heel bondig te verwoorden in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. In combinatie met cartoons leverde dat een mooi, concreet eindproduct op. Ook veel van de dossierteksten op deze site zijn van haar hand.

Stoptrein naar Parijs

Naast haar redactiewerk schreef Jet ook zelf een boek, getiteld ‘De stoptrein naar Parijs’. “In een flits wist ik ineens dat dat een wens van me was: per stoptrein naar Parijs reizen. Ik ben op elk station tussen Amsterdam en Parijs uitgestapt om op verkenning te gaan. Ik heb gewandeld en gefietst, maar ook musea bezocht en concerten. Het was een heel intensieve ervaring. Ik besefte hoe jachtig we leven en hoe onthaastend het werkt om zo te reizen. Daarover houd ik nu lezingen met het boek als leidraad."

Vrijwilligerswerk

Wandelnet zoekt bij een klus altijd eerst even contact om te vragen of het uitkomt. Dat past bij de manier waarop Jet nu haar tijd besteedt. “Ik zit niet meer te wachten op structureel werk waarvoor ik altijd bereikbaar moet zijn. Ik heb altijd graag gewandeld, maar vroeger kon dat alleen in het weekend en in schaarse vakanties. Zo heb ik er vijf jaar over gedaan om in etappes naar Dessau te wandelen in voormalig Oost-Duitsland; dat is de geboorteplaats van mijn grootmoeder. In Nederland had ik eigenlijk het Marskramerpad moeten lopen, maar ik heb mijn eigen route samengesteld uit stukken van andere paden, onder meer een flink stuk van het Trekvogelpad. Nu dat project klaar is, ben ik begonnen met het Europese kustpad. In maart liep ik van Den Haag naar Domburg, grotendeels over het Deltapad. In mei zette ik de tocht voort. We zijn nu gevorderd tot Boulogne-sur-Mer. In oktober lopen we nog een stuk, misschien tot Le Havre. Wie weet kom ik over een paar jaar in Biarritz… Dat is het voordeel van vrijwilligerswerk: je kunt een bijdrage leveren als het je uitkomt en tijd reserveren voor het wandelen. Vroeger moest dat andersom.”

Steun ons