Wandelen door het Groningen van Werkman

1 juni 2015

wandelroute WerkmanDe Groningse kunstenaar en drukker Hendrik Nicolaas Werkman werd beroemd met zijn kleurige druksels. Zeventig jaar na zijn dood is er nu een wandelroute door het centrum van Groningen langs plekken die verbonden zijn met het leven van deze bijzondere kunstenaar.

De wandelroute H.N. Werkman is zes kilometer en brengt je door het centrum van de stad Groningen. Ze voert langs plekken die verbonden zijn met het leven van Werkman: de monumentale Rijks HBS waar hij twee keer bleef zitten, het enorme pakhuis aan het pittoreske Lage der A waar hij werkte en de boom van Armando op de Heresingel, een indrukwekkend monument voor kunstenaar.

In april van dit jaar was het zeventig jaar geleden dat de Groningse kunstenaar H.N. Werkman werd gefusilleerd. Onder de noemer ‘Werkman 2015’ wordt ter nagedachtenis aan hem een groot aantal activiteiten georganiseerd. De wandelroute sluit dan ook mooi aan bij de tentoonstelling 'H.N. Werkman Leven & Werk’ die tot 1 november is te zien in het Groninger Museum. Op deze expositie is niet alleen het werk van Werkman maar ook brieven, portretten, foto’s en familiedrukwerk te zien.

Werkman werkte als drukker in de stad Groningen en ontwikkelde zich in de jaren twintig tot een eigenzinnige kunstenaar. Hij was lid van de kunstenaarsvereniging De Ploeg.Tijdens de Tweede Wereldoorlog verzorgde hij uitgaven voor clandestiene uitgeverij De Blauwe Schuit. Hij werd drie dagen voor de bevrijding van Noord-Nederland met negen anderen gefusilleerd in de bossen bij Bakkeveen.

De wandelroute is als folder voor € 1,50 te koop bij VVV Groningen en gratis te downloaden in de Groningen Routes app voor iPhone en Android.

 

Foto: Werkman in het Groninger museum (fotograaf Duncan Wijting)

Steun ons