Sietske de Vet ontwikkelt NS-wandelingen bij Wandelnet

23 juli 2016

Sietske de Vet NS wandelingenWie kent ze niet: de NS wandelingen. Ze worden bij Wandelnet gemaakt, in opdracht van de NS. Sietske de Vet was dit jaar verantwoordelijk voor de vier nieuwe routes. De hoogste tijd om eens wat meer van haar te horen.

Vier nieuwe NS-wandelingen! Weet je al welke favoriet is bij de wandelaars?

Nee, dat weet ik niet, de cijfers zijn nog niet binnen. De reacties van wandelaars lees ik al wel. Nu het weer wat beter wordt, stromen de op- en aanmerkingen echt binnen. Vooral de wandeling De Bretten bij Amsterdam krijgt heel veel reacties. Er wonen daar natuurlijk ook gewoon veel mensen. Wandelaars vinden het een heel verrassende route. Een prachtig, verborgen stukje struinnatuur. Ook het Land van Ravenstein en Park Lingezegen krijgen veel reacties, wandelaars vinden van beide routes vooral het tweede gedeelte erg mooi.

Met bijna 360.000 downloads per jaar zijn de NS-wandelingen ongekend populair. Wat is het geheim volgens jou?

De wandelingen zijn kant-en-klaar. Je kunt zo op pad. De kaart en beschrijving kun je gratis downloaden en je krijgt informatie over leuke horeca en bezienswaardigheden onderweg. Het begin- en eindpunt zijn altijd goed bereikbaar; vaak is het een wandeling van station naar station, soms gaat het om een rondwandeling vanaf één station. Belangrijk is ook dat alle informatie over de route altijd actueel is. Als er een probleem op een route wordt gemeld, dan vraag ik een vrijwilliger om er te  gaan kijken. Verandert er iets, dan zet ik dat direct op de website.

Hoe maak je een route?

De routes moeten altijd op 1 april klaar zijn, dus ik begin na deze zomer alweer met de volgende vier. Soms krijg ik initiatieven aangereikt, bijvoorbeeld in het geval van De Bretten. Met dat idee kwamen de Bret-bar en het Landschap Noord-Holland. Ik lift ook wel  mee op een nieuw project, bijvoorbeeld Park Lingezegen, een nieuw Stad-te -Voet project van Wandelnet. De uiteindelijke route moet wel voldoen aan de eisen die de NS stelt. Dus altijd vanaf een NS station, niet langer dan 20 km en bij voorkeur met de mogelijkheid van een kortere variant. En dan natuurlijk met een mooi combinatie van natuur en cultuur onderweg. Na 25 jaren NS-wandelingen een hele uitdaging. Toch is het dit jaar is weer goed gelukt.

Blijft een route altijd een NS-wandeling?

Nee. Wandelnet houdt voor de NS in totaal 46 wandelingen actueel. Dat betekent dat ik, bij vier nieuwe wandelingen in een jaar, er elk jaar ook vier moet laten vervallen. Dat doe ik in overleg met de NS op basis van reviews en het aantal downloads. Maar de afvallers verdwijnen niet helemaal, ze blijven bij Wandelnet voortbestaan onder de noemer OV-stappers. Nog altijd prima te wandelen, maar de routes worden vanaf dan minder intensief onderhouden.

Ben je bij Wandelnet nog aan het werk met andere projecten?

Ik ben freelancer. Wandelnet heeft me twee dagen per week ingehuurd voor de NS-wandelingen en dat zijn heel volle dagen. Wandelnet is al veel jaren een belangrijke opdrachtgever voor mij. Ik heb meegeschreven aan veel LAW wandelgidsen en ik heb een aantal LAW’s mee ontwikkeld zoals het Waddenwandelen. Dat was een uitdagende klus die ik samen met Rutger Burgers (Routewerk) deed. Eén van mijn laatste opdrachten was de herziening van het Waterliniepad.

En als je zelf wandelt, wat vind dan een echte top wandelroute?

Ik houd erg van afwisseling in het landschap, bijvoorbeeld de grens van bos en weidegebied. En water vind ik ook heerlijk, daar word ik gewoon blij van. En dan loop ik graag veel onverhard, met zo weinig mogelijk verkeerslawaai. En om het af te maken: onderweg of aan het eind graag een leuke horecagelegenheid. Dat hoort er voor mij heel erg bij. Ik heb niet echt een voorkeursgebied maar als ik iets moet noemen… dan toch de Waddeneilanden: Terschelling, Texel, Schiermonnikoog. Heerlijk!

Steun ons