FAQ NS

Veel gestelde vragen:

 

  • Wat voor markering moet ik volgen?

De meeste NS-wandelingen volgen een gedeelte van een wit-rood gemarkeerd Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) of een geel-rood gemarkeerd Streekpad. De NS-wandelingen maken gebruik van deze markeringen. Als een LAW of Streekpad niet bij het station komt, gebruiken we voor de aan- of aftakroute een wit-rode of geel-rode markering met daarop een NS-logo. Een paar NS-wandelingen volgen geen LAW of Streekpad maar bijvoorbeeld een wandelnetwerk. In de routebeschrijving staat altijd aangegeven welke markering wordt gevolgd.  

  • Worden de NS-wandelingen gecontroleerd?

Er werken veel vrijwilligers mee aan het in stand houden van de NS-wandelingen, verspreid door het hele land. Op iedere NS-wandeling is minimaal één markeerder actief. Hij/zij controleert de route halfjaarlijks en vernieuwt waar nodig de markeringen. Ook tussentijdse routewijzigingen worden verwerkt. Denk aan infrastructurele wijzigingen (bouw viaduct, openstelling natuurgebied etc.) of de melding van een wandelaar over een onduidelijk punt. Daarnaast gaat er regelmatig een controleur op pad die de route niet kent; hij of zij kijkt objectief tegen de beschrijving en de markering aan.
Ondanks deze controlerondes kan er altijd iets gebeuren op de route (omgewaaide boom met markering, een pont die uit de vaart is, horecagelegenheid gesloten). Laat ons via Meldpunt Wandelen weten als er iets niet klopt, dan kunnen we onze routes actueel houden. Een melding wordt meestal binnen enkele dagen in behandeling genomen.

  • Wat is een OV-stapper?

Elk voorjaar verschijnen er 4 nieuwe NS-wandelingen. Om het totaalpakket van 46 routes gelijk te houden, verdwijnen er ook 4 routes. Vorig jaar zijn er 3 routes vervallen en ook dit jaar zijn dat er 3 (rond 1 juli). Zo werken we in een paar jaar tijd toe naar een pakket van 50 NS-wandelingen (voorheen 46). De vervallen NS-wandelingen blijven via deze site beschikbaar als OV-stapper. De routebeschrijving (pdf), het kaartje (pdf) en de markering worden niet zo frequent bijgewerkt als de NS-wandelingen. In tegenstelling tot de NS-wandelingen, ondernemen we bij een OV-stapper alleen actie als we een melding ontvangen.
Het gedeelte van de OV-stapper dat een LAW, Streekpad of wandelnetwerk volgt, wordt uiteraard gewoon onderhouden. Maar een aan- of aftak, die speciaal gemarkeerd werd voor de NS-wandeling, wordt niet meer actief onderhouden. De stickers met NS-logo zijn vervallen of verwijderd. We streven ernaar om deze stukjes van de route in de loop der tijd te vervangen door een markering met daarop de tekst 'OV-stapper'. Loop dus nooit alleen op de markering, maar gebruik altijd de routebeschrijving en het kaartje
U moet dus wel iets avontuurlijker zijn ingesteld voor een OV-stapper. Wilt u onderweg liever niet voor verrassingen komen te staan? Kies dan een wandeling uit het NS-pakket. Die routes zijn te downloaden op deze site en op de site van de NS.

  • Ideeën voor een nieuwe NS-wandeling?

Heeft u een leuk idee voor een nieuwe NS-wandeling? We zijn altijd in voor nieuwe suggesties. Geef het door via info@wandelnet.nl.  

  • Ik zou wel een LAW willen lopen, maar heb ik genoeg ervaring?

NS-wandelingen zijn kant-en-klare routes: beschreven van a tot z. Ze zijn goed in een dag te lopen (gemiddeld 15 km) en er staat duidelijk vermeld waar de horeca is. Bij de 2-daagse geven we ook tips voor overnachtingsadressen. Het lopen van een NS-wandeling is een goede manier om kennis te maken met Lange Afstand Wandelpaden (LAW) of Streekpad. Begin met een dagwandeling, daarna een 2-daagse. Dan bent u gewend aan de systematiek van de routes, het reizen, de dagafstanden en de markering. Daarnaast weet u ook meteen wat u mee moet nemen en welk(e) kleding/schoeisel lekker zit. Een LAW vraagt iets meer zelfwerkzaamheid. U zoekt zelf een traject uit, de verbindingen voor openbaar vervoer, dagafstanden en overnachtingsadressen. Op deze site en in sommige LAW-gidsen staan wel suggesties voor bijvoorbeeld overnachtingsadressen.

  • Kan ik de route inkorten?

De meeste routes kennen een inkortmogelijkheid. Soms kunt u een stukje afsnijden of soms is het mogelijk de route af te breken bij een bushalte of een station. Kijk hiervoor in de routebeschrijving van de betreffende NS-wandeling.

  • Mag mijn hond mee?

Bij de NS-wandelingen waar een hond niet mee mag, staat dit aangegeven in de inleiding van de routebeschrijving. Soms zijn honden op een klein deel van de route niet toegestaan. Dan wordt in de tekst of op de kaart een alternatief aangegeven. Wilt u uw hond los laten lopen, kies dan niet voor een doorgaande route maar voor een losloopgebied, zie bijvoorbeeld www.hondenlosloopgebied.nl, www.metdehond.nl. Op onze site geven we hier meer informatie over wandelen met de hond. De ANWB geeft een gids Wandelen met je hond uit: 'Wandelen met je hond' door Nicky Gootjes.

  • Welke routes kan ik met kinderen, buggy/wandelwagen lopen?

Het is lastig hier uitspraken over te doen. Meld je eigen ervaringen op het forum, daar heeft een ander ook weer wat aan! Kinderen is een ruim begrip. Hun leeftijd en conditie verschilt. Ook het weer en wat er onderweg te zien en te doen is, is bepalend voor wat ze kunnen en vooral willen. Datzelfde geldt voor wagens: een wandelwagen met grote wielen (of een fietskar) kan veel meer aan dan een buggy met kleine wieltjes. Daarnaast zijn wandelaars zeer divers. De één vindt het acceptabel om na een vochtige periode een wagen uren over een drassig bospad te duwen/trekken en een keer over een hek te tillen. Een ander is dan allang afgehaakt en vindt een route over asfalt met af en toe een bospad leuk.

  • Wat is het verschil tussen een NS-wandeling en andere routes van station naar station?

Er zijn meer wandelroutes die als begin- en/of eindpunt een station hebben. Kenmerkend voor de NS-wandelingen is de combinatie van markering, gedetailleerde routebeschrijving met achtergrondinformatie en kaart. Bovendien zijn de routes altijd actueel, omdat ze voortdurend worden onderhouden.

Steun ons