Utrecht te voet - hoe werkt het?

 

Routebeschrijving en kaart

In het overzichtskaartje Utrecht te Voet vindt u alle wandellijnen op een rijtje. Bij elke wandellijn vindt u in het groene kader de printknop voor de routekaart en -beschrijving. Heeft u een GPS? Download de route dan als GPX-bestand.

Knooppunten

Het netwerk Utrecht te Voet heeft vele knooppunten. Op een knooppunt heeft u de keuze uit meerdere wandellijnen. Zo kunt u zelf uw wandelroute samenstellen en kiezen voor een korte ‘zondagmiddagwandeling’ of voor een stevige dagtocht.

Markering

De wandellijnen zijn in beide richtingen gemarkeerd met pijlen; elke route heeft een eigen kleur. Een verbindingslus herkent u aan een grijze pijl met zwarte rand. We raden aan om de wandelroutes te volgen aan de hand van de markering én de routebeschrijving met kaartje.

Openbaar vervoer

Veel Utrecht te Voet-wandellijnen beginnen in de binnenstad en eindigen bij een station of een bus/tramhalte. Ze staan ingetekend op de kaartjes en vermeld in de routebeschrijving. Ga naar www.9292ov.nl voor persoonlijk reisadvies.

Het centrum van Utrecht

De wandellijnen zijn allemaal te lopen vanuit het centrum van Utrecht. Of andersom: vanuit een punt buiten de stad kan de binnenstad van Utrecht te voet bereikt worden. In de stad zijn vijf startpunten. Hier beginnen of eindigen zeven van de dertien routes. De overige zes sluiten eropaan.

De startpunten zijn onderling verbonden via de singel. Aan de binnenkant van de singel ligt voor het grootste deel een plantsoen met een wandelpad. Elders is de singel goed te volgen via de stoep. Alleen bij het Centraal Station en winkelcentrum Hoog Catharijne ontbreekt een stukje singel. Wie vanuit het Centraal Station een startpunt wil bereiken, kan de singel volgen of via de binnenstad lopen. Ook andersom geldt dit: wie van buiten Utrecht het eindpunt bereikt, kan via de singel of de binnenstad naar het station.

Iets onjuist op de route?

De Utrecht te Voet-wandellijnen zijn ontwikkeld door Wandelnet. De wandellijnen zijn zo veilig en aantrekkelijk mogelijk gemaakt. Vrijwilligers van Wandelnet onderhouden en controleren de routes. Wanneer er knelpunten zijn, geven we deze door aan de verantwoordelijke instanties. Hoewel de controles regelmatig plaatsvinden, kan de situatie in het veld veranderen. Wij stellen het op prijs als u dit wilt melden.

Terug naar themapagina Utrecht te Voet

Steun ons