Nieuwe infographic met fiets- en wandelcijfers

21 juni 2018

Fietsen en wandelen zijn populaire vrijetijdsbestedingen. Bijna alle Nederlanders trekken er weleens met de fiets of te voet op uit. Als kennis- en informatiepunt en tevens beheerder van de landelijke routenetwerken brengen Fietsplatform en Wandelnet cijfers en trends over recreatief fietsen en wandelen in kaart. De kerncijfers over de grootste recreantengroep van Nederland zijn nu bij elkaar gebracht in een gezamenlijke infographic.

Feiten en cijfers recreatief wandelen en fietsen634 miljoen fiets- en wandeltochten

We hebben het over 10,5 miljoen Nederlanders die wandelen voor het plezier (63%) en 8,2 miljoen Nederlanders die fietsen voor het plezier (49%). Ze maken jaarlijks bijna 634 miljoen fiets- of wandeltochten van minimaal een uur buiten de vakanties om.

Nog wat cijfers: inwoners van Limburg (70%), Gelderland (69%) en Flevoland (67%) wandelen vaker dan de gemiddelde Nederlander (63%). En, de frequente fietser blijkt het meest tevreden over Drenthe. Deze provincie krijgt een 8,4. Gelderland en Zeeland scoren een 8,2.

De bestedingen tijdens het fietsen en wandelen zijn aanzienlijk. In totaal wordt ruim 1,4 miljard uitgegeven tijdens wandel- en fietsactiviteiten of aan vervoer er naartoe. Interessant detail is dat 7% van de wandelingen langer is dan 15 kilometer, maar dat deze wandelingen goed zijn voor 30% van de wandeluitgaven.

Kennis bundelen en delen

Een van de kerntaken van Fietsplatform en Wandelnet is het beheren van de lange-afstandsnetwerken voor fietsen en wandelen. Ook adviseren zij regio’s bij beheer, onderhoud en (door)ontwikkeling van de regionale routenetwerken. Vanuit hun rol als landelijke kenniscoördinator verzamelen, bundelen en delen ze hun expertise met andere partijen die direct of indirect met fiets- en wandelrecreatie te maken hebben, zoals het toeristisch bedrijfsleven, terreinbeheerders en kennis- en onderzoeksinstellingen.

Steun ons