Loop naar de stembus

20 maart 2018

21 maart is het weer zover: we mogen weer stemmen in Nederland. En volgens mij gaan we massaal 'lopend' naar de stembus!

wandelen in de verkiezingen

Wandelen is bij veel politieke partijen geen groot 'item'. En toch zie ik in toenemende mate aandacht voor het belang van lopen. In veel verkiezingsprogramma's wordt wel 'fietsen' ingezet zo heeft de Fietsersbond onderzocht, bijvoorbeeld in het kader van gezondheid, duurzame mobiliteit en recreatie. En diezelfde redenering gaat natuurlijk ook op voor lopen. We spreken dan van 'actieve mobiliteit'. Niet voor niets brachten we in aanloop naar de verkiezingen samen met onder andere Rover, Milieudefensie, Fietsersbond, Longfonds, Natuur en Milieu en Mensenstraat een benchmark uit over duurzame, actieve en gezonde mobiliteit. En vandeweek las ik nog een artikel in de Correspondent: 'ook als je een auto nodig hebt: stem voor wandelen en fietsen'. Beslist het lezen waard!

wandelbeleid in de gemeente

Hoewel het misschien niet direct in de verkiezingsprogramma's staat, 'gaan' gemeenten wel over wandelen. Wat te denken van de aanleg en het onderhoud van paden en de stoep of het verkeersluw maken van binnensteden en beleid om parkeren rondom scholen te ontmoedigen en zo lopen/fietsen naar school te bevorderen. Maar ook gaan gemeenten over de inrichting van het buitengebied, mooie paden tussen woonwijken en het groen om de plaats, het financieren of mede mogelijk maken van routes. Sommige gemeenten beheren zelfs stukken bos, parken en recreatiegebieden. Zelfs toeristische routes, ommetjes, markering en wegwijzers worden door gemeenten geplaatst of gefinancierd. Allemaal praktische dingen die gemeenten voor wandelaars maken of organiseren. En vaak zit er ook beleid achter: vanuit het perspectief van toerisme, verkeersplannen, ruimtelijke ordening, gezondheid en nog meer. Verkiezingstijd of niet; vanuit de belangenbehartiging van Wandelnet zijn onze vrijwilligers continue bezig met wandelen, in heel veel verschillende gemeenten. En misschien moeten ze de komende tijd aan weer nieuwe mensen uitleggen waarom wandelen zo belangrijk is. Want er blijft natuurlijk wel werk aan de winkel!

lopend naar de stembus

En wat je ook stemt, het is fijn als je morgen al 'lopend' naar de stembus nog eens stil staat bij het belang van goede voorzieningen voor wandelaars en voetgangers, ook in jouw gemeente!

 

 

 Ankie

adjunct directeur &
coördinator belangenbehartiging
Wandelnet

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons