Kwaliteitsmonitor wandelen provincies

Over de kwaliteitsmonitor

De 12 provincies zijn voor ons belangrijke partners. Voor hen analyseren wij het gebruik, de kwaliteit en beoordeling van het landelijke wandelnetwerk.

Wandelen in Nederland

Nederlanders maken samen 441 miljoen wandelingen per jaar. Een mooie route, een rondje vanuit huis om fit te blijven, een wandeling met de hond of lekker op een zonnige dag met je kinderen naar het park.

Vaak lopen we op de bonnefooi, maar ruim 66 miljoen keer trokken we er speciaal op uit om routes te lopen. Mooie routes die ons laten genieten van buiten zijn, rust en natuur, maar ook de mooiste plekken laten zien en verrassen met bezienswaardigheden.

Wandelen per provincie

Hoeveel wandelingen worden er nu eigenlijk gemaakt in een provincie? En hoe verhoudt zich dat tot het inwoneraantal?

wandelen per provincie(klik op tabel voor vergroting)

Wandelen over LAW-netwerk

Er zijn in Nederland ca. 1,2 miljoen LAW-wandelaars. Lange afstand wandelen vraagt nu eenmaal meer tijd, conditie, planning en logistiek regelwerk. Toch zijn wandelaars er 32 miljoen keer op uitgetrokken voor een wandeling boven de 15 kilometer.

Van 4,5 miljoen wandelingen is expliciet aangegeven dat men gebruik heeft gemaakt van het LAW-netwerk.

Overzicht van het aantal kilometer netwerk per provincie:

LAW netwerk(klik op de tabel voor vergroting)

Bekendheid & gebruik

Van de wandelaars geeft 19% aan bekend te zijn met LAW’s en Streekpaden.

De bekendheid van de regionale wandelnetwerken ligt met 21% net iets hoger.

bekendheid LAW netwerk(klik op tabel voor vergroting)

 

Maar ook vanuit het buitenland weet men Nederland te vinden. Inkomend toerisme is het laatste jaar gegroeid en wandelen is een populaire activiteit van toeristen. Met name stadswandelingen zijn in trek, Amsterdam mag dan ook op grote belangstelling rekenen.

“Stadswandelingen zijn de populairste en belangrijkste activiteit voor buitenlandse toeristen in Nederland (ondernomen door 54 %). “
Bron:  Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2016  /CBS, NBTC Holland Marketing, CELTH en NRIT Media

Gemiddelde waardering: 7,6

We zijn in Nederland best tevreden over de wandelingen die we maken, een 7,6 is de gemiddelde score. Hoewel de scores vrij dicht bij elkaar liggen, presteren Friesland en Zeeland relatief gezien het beste.

Over de routes en het comfort is men in het algemeen wel te spreken maar met name het aantal bezienswaardigheden, horecapunten en rustplaatsen onderweg kan beter.

In onderstaande tabel per provincie de score op het gebied van aantrekkelijkheid, voorzieningen, veiligheid, horeca, bewegwijzering, routeverloop etc.

waardering en kwaliteit wandelroutes provincie(klik op tabel voor vergroting)

Steun ons