Fysiek actieve inwoners zorgen voor gezonde én productievere steden

15 juni 2015

De economie van steden profiteert significant wanneer groene ruimtes toenemen en wandelen, fietsen en openbaar vervoer worden gepromoot.

Wandelnet - onderzoek stedenIn The Guardian is recent een artikel gepubliceerd over onderzoek gebaseerd op ruim 500 studies uit 17 verschillende landen om te kijken wat het effect is van fysieke activiteit op steden in het algemeen. Opvallend is vooral de aanzienlijk impact die het promoten van wandelen en fietsen heeft.

Steden waarvan de inwoners fysiek actiever zijn hebben een voorsprong. De economie vaart er wel bij, maar ook de huizenprijzen liggen hoger, schoolresultaten zijn beter en de bevolking is gezonder. Een onderzoek uit de UK laat bijvoorbeeld zien dat de lokale handel een boost krijgt van 40% in gebieden waar meer werd gewandeld. Wanneer je investeert in een omgeving met groene ruimte en daarnaast wandelen, fietsen en OV promoot, kun je voor elke 1,38 euro die je er in stopt wel 17,98 terugverdienen. Niet slecht.

Los van de enorme impact die een actievere levensstijl heeft voor de bevolking, profiteren lokale ondernemers van hogere verkoopcijfers, er is minder verkeersopstopping, minder vervuiling en actievere werknemers melden zich gemiddeld ook nog eens een dag per jaar minder ziek. Al met al zijn deze gevolgen bij elkaar verantwoordelijk voor een enorme besparing en dus winst.

Artikel: Cities with physically active residents more productive as well as healthier / Peter Walker

Steun ons