Fiets- en wandelorganisaties tegen stremming Afsluitdijk

15 maart 2019

AfsluitdijkDe Fietsersbond, Wandelnet, NTFU en het Fietsplatform vinden het voornemen om de Afsluitdijk vanaf 1 april voor drie jaar lang vanwege onderhoud af te sluiten voor fietsers en wandelaars te lang. In een brief aan Rijkswaterstaat vragen de organisaties om de sluiting in te korten, het fietspad open te stellen op piekmomenten en in ieder geval te zorgen voor kwalitatief goede alternatieven.  

De Afsluitdijk is voor fietsers en lange-afstandswandelaars een gewild traject. Zowel het Zuiderzeepad, de langste rondwandeling van Nederland als het Nederlands Kustpad doen deze 32 kilometer lange dijk aan. Ook lopen er diverse populaire knooppuntenroutes over de dijk en worden er regelmatig sportieve evenementen georganiseerd.

Speciale fietsbus

Rijkswaterstaat stelt dat het omwille van de veiligheid niet mogelijk is om het fietspad open te houden en wil als alternatief een speciale fietsbus aanbieden. De fiets- en wandeorganisaties vinden een ononderbroken afsluiting van drie jaar te lang en vragen zich ook af of de bussen voldoende capaciteit bieden voor verschillende soorten fietsen, fietsers en wandelaars.

Verrast

Volgens Wim Bot van de Fietsersbond kwam de drie jaar lange afsluiting als een verrassing. “In het voortraject is dat nooit expliciet aan ons voorgelegd. In de aanbesteding zijn eisen gesteld aan de toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers. Een fietsbus voldoet volgens ons onvoldoende aan deze toegankelijkheidseisen. In feite wordt hiermee een van de belangrijkste recreatieve fiets- en wandelroutes van Nederland drie jaar lang zeer onaantrekkelijk, en dat is onwenselijk.”

Petitie

Naast de brief aan Rijkswaterstaat is er een petitie geopend die gericht is aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Fietsers en wandelaars kunnen deze petitie ondertekenen en zo protesteren tegen de jarenlange afsluiting.

De petitie is te vinden op de website van de Fietsersbond

Update 5 april: De Afsluitdijk gaat mogelijk toch beperkt open voor fietsers en wandelaars. De minister gaat bekijken of er in het hoogseizoen dagen zijn waarop fietsers en wandelaars op een veilige manier over de Afsluitdijk kunnen.

Steun ons